Образование и бизнес: Без граници / 13 ноември 2018

Образование и бизнес: Без граници

13 ноември 2018
София, хотел Маринела

Зала София 2

Деветото издание на международната конференция „Образование и бизнес: Без граници”, организирана от национален ТВ канал Bulgaria ON AIR насочва вниманието към трансграничното сътрудничеството.

Как се създават и развиват устойчиви връзки между различни страни чрез контактите между хората в изкуство, образование, кухня, екология, бизнес, технологии, дигитализация.

Как отделните истории на успеха и личните постижения на хората дават тласък в развитието на местните общности и приятелството помежду им.

Как да намерим добри партньори в съседни страни, за да се справим с общите предизвикателства в образованието и управлението на кадри.

Къде са възможностите?

Образованието е приоритет за Bulgaria ON AIR от нейното създаване. Конференциите Образование и бизнес се провеждат два пъти в годината.

Снимки от събитието.

Видео.

Alt

Лектори /

Масато Ватанабе

Посланик на Япония

Масато Ватанабе е извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България от 2017. Април 1980            Постъпва на работа в министерството на външните работи Август 1999            Директор за Източна Европа, Бюро по Европейски въпроси Януари 2001          Директор на отдела за Централна и Югоизточна Европа към Бюрото по европейски въпроси Март 2001              Директор на отдела за Русия към Бюрото по европейски въпроси Юли 2001               Директор на отдела за Техническо сътрудничество към Бюрото за икономическо сътрудничество Август 2002           Директор на отдел „Кредитно подпомагане“ към Бюрото за икономическо сътрудничество Август 2003           Директор на отдел „Политика на подпомагане“ към Бюрото за икономическо сътрудничество Август 2004           Министър, Посолство на Япония в Индонезия Ноември 2007      Зам.генерален директор на Бюрото за международно сътрудничество и на Бюрото за Югоизточна Азия към Бюрото за Азия и Океания Юли 2009               Генерален директор на отдел „Политика за сътрудничество“  към Японската агенция за международно  сътрудничество JICA Септември 2011    Вицепрезидент на Японската агенция за международно  сътрудничество JICA Октомври 2013      Генерален консул на Япония в Сан Франсиско Май 2015               Извънреден и пълномощен посланик на Япония в Бангладеш 12 Сеп. 2017          Извънреден и пълномощен посланик на Япония в България

Радослав Найденов

Зам-кмет на Берковица

Радослав Найденов винаги е живял само в родния си град Берковица, където е роден на 15.02.1974 Завършва Лесотехническата гимназия в Берковица, а по-късно се дипломира със специалност Счетоводство и контрол и Финанси от Стопанска Академия "Димитър А. Ценов"-Свищов Работил е в ОББ – клон Берковица и ХИЛ АД – Берковица.

Проф. Иван Илчев

Историк, чл. кор. на БАН

Професор, чл. кор. на БАН, дин, ръководител на проект Наследство.бг Завършил история в Историческия факултет на СУ „Св. Клмент Охридски“. Започва работа в СУ „Св. Климент охридски“ през 1978 г. Последователно е асистент, доцент и от 1996 г. професор. Бил е член на десетки научни съвети. Регионален координатор на Project on Ethnic Relations, Princeton, USA, 1992-2001. Автор на десетина монографии и стотици статии и сценарии за документални филми. Декан на Исторически факултет /1903-1908/, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ /1908-1915/, . 2014 -2017 – President of the Consortium China-East and Central Europe Universities; 2015- 2017 – President of the Balkan Universities Association Член на НС по библиотекознание и информационни технологии – 2005-2009; Член на Обществения съвет на БНТ 2005- ; Член на Обществения съвет на БНР 2009 – ; Предедател на УС на Национална студентска телевизия „Алма матер“ 2015 - Чете лекции по Нова и съвременна история на балканските на¬роди; Балкански взаимоотношения в края на ХIХ и началото на ХХ в.; История и теория на про¬па¬ган¬дата; Аспекти на военните конфликти на Балканите; Образът на балканския съсед; История и теория на рекламата; Източният въпрос. Чел лекционни курсове и отдени лекции в десетки университети, сред които народи, Историческа география на Югоизточна Европа - Ohio State University, Columbus, USA (1984-1985); Нова и съвременна история на балканските народи (1985-1986) – University of Maryland, College Park; Източният въпрос – George Washington University, Washington D.C. (1990); Етническа история на Югоизточна Европа – United States Naval Academy, Annapolis (1991); Нова и съвременна история на балканските народи –

Доц. д-р Рени Йотова

Директор на регионалното бюро на Международната организация за франкофония

Рени Йотова е Директор на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на Франкофонията.
Доц.д-р Рени Йотова е преподавател по френскоезична литература в Катедра „Романистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Автор на следните книги (на френски език:
Jeux de construction : poétique de la géométrie dans le Nouveau Roman, Paris, l’Harmattan, 2006 ;
Écrire le viol, Paris, Non Lieu, 2007 ;
La Trilogie des jumeaux, In Folio, 2011,
Trois pièces d’Agota Kristof (в съавторство със Сара де Балси), In Folio, 2016.
Преводач от френски на художествена литература и философски есета (Жерар дьо Нервал, Албер Камю, Жак Елюл и др.).
Автор на многобройни статии посветени на съвременната френскоезична литература по теми за пространството, границата, междуезичието, насилието.
От 2010 г. ръководи Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията, а от 2017 г. е директор на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията със седалище в Букурещ.
Кавалер на френския орден на Академичните палми (2012).
 

Тимочките веселяци

Духов оркестър

Тимочките веселяци са прочут духов оркестър от Княжевац, Сърбия. Награди: - Първи тромпет Гуча 2017; - Най-добър младежки оркестър от Източна Сърбия за периода 2011 - 2017; - Най-добър оркестър за международно надсвирване на тромпетистите в Полша 2016. Тимочките веселяци са: Предраг Джорджевич Лазар Маленович Ненад Милойкович Боян Циркович Алекса Миайлович Лазар Миленович Владан Антич Неманя Костич

Доц. Светла Димитрова

Директор на Етнографски музей на открито Етър

Директор на Етнографски музей на открито “Етър”. Завършва  история във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Има научна и образователна степен доктор в направление история на България. Автор е на повече от 70 научни статии и 5 монографии. Съставител и редактор на книги и сборници. Научен консултант по реализация на музейни сбирки. Съавтор е на концепции за туристически дестинации за различни региони в страната. Ръководител е от българска страна на проект „Inside”, финансиран по VІІ рамкова програма на Европейския съюз (2013-2015). Председател на историко-философската секция на Съюза на учените – Стара Загора, член на българо-американската комисия по опазване на културното наследство, на Управителните съвети на Сдружение „Български музеи” и Българския национален комитет на ИКОМ. Научните и професионалните й интереси са в областта на културно-историческо наследство, културно и стопанско развитие и музеология.

Арно Пигелер

Ученик от 91 Немска гимназия

Арно е на 17г. Ученик в 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, Немски отдел. Роден в Берлин, живял съм в Германия и Франция преди да се установи в София. Български делегат в международната конференция European Students Parliaments 2018 в Тулуза от 06.07-10.07, награден най-добър делегат в международната конференция Model European Union Zagreb в Загреб от 30.09-06.10. Участвал и в конференции Model United Nations и Model European Union в 91. НЕГ, посолството на Федерална Република Германия, 18 СУ и Столична община. Основател и ръководител на „България на младите“, младежка организация, чиято цел е да бъде място за свободен обмен на идеите и мотивацията на младите да повлияят позитивно на себе си и обкръжението си, поставяйки за пример амбициите си и предприемаческия си дух като позитивно послание. Главен организатор и инициатор на проект „Модел Република България“ – първата по рода си тридневна симулация на държавната власт в България, обединяваща повече от 50 ученици и студенти от цялата страна като позволява на всеки един от участниците да заеме конкретна роля на министър, народен представител или президент. Темата на симулацията е „Държавен бюджет 2019“. Говори немски и английски език.

Диого Перейра Алманаси

Студент във Франция

Студент магистратура последна година във Франция. Живял и работил в 6 различни страни в Европа, Южна Америка и Централна Азия. Работил за културни проекти за националните малцинства във Войводина, Нови Сад, Сърбия. Бил е вицепрезидент Комуникации в изпълнение на националната комуникационна стратегия в местни мерки чрез събития, конференции и дигитална идентичност за AIESEC Lille в Лил, Франция. Преподавал е английски и френски език в Бразилия, Казахстан, България и Русия. Учил в университета в Лил, Франция и Държавния университет в Пятигорск, Русия. Говори португалски, английски, френски, испански, руски, холандски и учи полски, български и италиански.

Камен Воденичаров

Актьор, режисьор, продуцент

Камен Воденичаров е актьор, режисьор и продуцент. Роден в София през 1966г. Завършва столичната 7-ма гимназия “Св. Седмочисленици“. Дипломира се като актьор за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Николина Георгиева в бурните години след падането на Берлинската стена. Специализира „Кино и телевизионна режисура“ в класа на акад. Людмил Стайков. Камен Воденичаров е един от създателите на студентска програма „Ку-ку“ - телевизионно шоу достигнало изключителна популярност в ефира на единствената тогава Българската национална телевизия. Продуцент е на телевизионното предаване „Каналето“ и на първите музикални албуми, видеоклипове, концерти и спектакли на живо на артистите от телевизионното издание от края на 90-те години на миналия век. През 1998 г. закупува  мажоритарен дял от първата българска музикална Телевизия ММ и ръководи нейното развитие до придобиването и от „Нова броудкастинг груп“. В ефира на ММ дебютират продукциите на едни от най-популярните днес музиканти и артисти в страната. С дългогодишните си усилия и съвместната си работа с множество партньори, творци и проекти  Камен Воденичаров е сред имената включили се в изграждането на съвременната медийна среда в България. Участва в творческото развитие и реализацията на телевизионни програми, артистични, музикални, театрални и филмови проекти и послания, които на практика се измерват не в брой зрители, а в поколения. Днес ръководи собствена независима продукционна компания.

Видео лектори /

Теодосий Спасов е роден на 4 Март 1961 година в рад Исперих. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия, известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Теодосий Спасов първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Разработва свой собствен, уникален стил на свирене - синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави. Участва в записи за филми, театрални спектакли. Работи с Енио Мориконе, Карло Селиото и др. Носител на орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителният принос към българската култура (2013). Артист на ЮНЕСКО за мир“ (2015).  

Чиприян Михали

Директор за Западна Европа на AUF

Чиприян Михали е директор за Западна Европа на Университетската агенция на франкофонията. Доктор Михали е бил посланик на Румъния в Сенегал /2012-2016/ и още 7 страни в Западна Африка. Бил е също преподавател по Съвременна философия в университета Babes Bolyai в Клуж, Румъния /1992-2012/. Има докторати по философия от университетите в Страсбург и Клуж.

Модератор /

Ганиела Ангелова

Журналист, Bulgaria ON AIR

Ганиела Ангелова е водеща на коментарното предаване със задълбочени анализи по най-важните теми от деня "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR. Тя има над над десетгодишен опит в телевизионната журналистка. Водила е публицистично предаване, новинарски емисии, сутрешен блок, централна емисия новини и икономическо предаване в различни телевизии. Автор е на документални филми, а в портфолиото си има и знакови интервюта със световноизвестни артисти. Освен от „Денят ON AIR” зрителите на Bulgaria ON AIR познават Ганиела и от предаването „Опорни хора“, на което тя е автор и водещ.

Програма /

Програма 13 ноември 2018

15:30 Регистрация

16:00 Откриване

Берковска духова музика

Диого Перейра Алманаси
Как да станеш международен

Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония
Японско-българските отношения - скок към 2019

Проф. Иван Илчев, Член-кор. на БАН
Представяне на проекта Наследство.бг

Камен Воденичаров, продуцент
Качественото съдържание - от извора до морето

Радослав Найденов, зам.-кмет на Берковица
Северозападът, общуване без граници

Теодоси Спасов, Балкански коне /видео/

Тимочките веселяци

Арно Пигелер

Доц. Светла Димитрова, директор Етнографски музей на открито Етър
Музеят - място за култура, образование и бизнес

Чиприан Михали, директор за Западна Европа на AUF/видео/
Университетско сътрудничество

Доц. Рени Йотова, директор на регионалното бюро на OIF
Младежка мобилност във франкофонското пространство

17:30 Нетуъркинг


 

Партньори /

Специални партньори:

 • azbuki
 • espressonews

Институционални партньори:

 • Iii
 • 444
 • Logo_aikb_bg_
 • ICAP
 • 11-logo
 • bapra new
 • novo logo
 • BIA-logo-en
 • reklama3
 • BAUH_logo_1
 • BAR
 • 14-logo
 • vuzf

Медийни партньори:

 • 2-logo
 • azbuki
 • espressonews
 • Аз чета
 • ucha se

Пишете ни / lorem ipsum

Име*

Email*

Относно

Текст

Екип на събитието:

Леа Бакалова
lbakalova@bulgariaonair.bg
mobile:+ 359 888 777 047
www.bgonair.bg

Николина Димитрова
ndimitrova@bulgariaonair.bg
моб: +359 889 708 708
www.bgonair.bg

Светлана Фурнаджиева
fournadjieva@bulgariaonair.bg
моб: +359 887 432 141
www.bgonair.bg

Силвия Грозева
sgrozeva@bulgariaonair.bg
mobile: +359 887 296 393
www.bgonair.bg

 

Локация

Адрес: Бул. Джеймс Баучер, 100
София 1407
тел.: (359) (2) 969 2222
hotel-marinela.com

Карта