Лектори

Сашо Дончев, Председател на УС на БСК

 

Сашо Дончев

Председател на УС на БСК

 

Изпълнителен директор на „Овергаз Инк.”

“Българско школо”е най-мащабният и амбициозен образователен проект на Сашо Дончев, негова лична инвестиция.

 

„Българско школо“ се развива в абсолютно нов учебен комплекс в София. Над 500 деца на възраст от 3 до 18 години вече се обучават в училището.

В годишното издание на Българския Forbes г-н Дончев споделя, че мечтата му е открие и университет.

 

Г-н Дончев е учредител на първата у нас платена Стажантска академия, през която досега са преминали повече от 3 хиляди ученици и студенти. Инвеститор е в развитието на професионалните учебни центрове в 22 средни училища и техникуми у нас, както и в учебните лаборатории на Минно-геоложкия университет в София.

 

В момента Дончев работи по нов проект за развитието на дуалната образователна система.

 

Сашо Дончев е председател и на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в който за първи път у нас се прокламираха и се спазват етичните норми и практики на световния бизнес.

 

Сашо Дончев е автор на десетки научни публикации и инженерни разработки.

 

Носител е на голямата награда „Атанас Буров” за индустриално управление, наградите на Български форум на бизнеслидерите за „Инвеститор в образованието” и „Инвеститор в околната среда”, както и на приза за развитие на човешките ресурси.

   

Джонатан Феро, Bloomberg

 

 

Джонатан Феро е репортер на телевизия Bloomberg, базиран в Лондон. Той се занимава със задълбочено отразяване и анализ на финансовите пазари и бизнес новини в множество платформи на Bloomberg.

 

Джонатан е интервюирал някои от най-големите инвеститори в Европа и някои от най-изтъкнатите изпълнителни директори на континента, от нискобюджетната авиокомпания Ryanair до луксозната търговска верига Hermes.

 

Той придобива Магистърска степен по Международна Политическа Икономика от университета в Уоруик с отличие.

   

Мария Шишкова

 

Мария Шишкова

 

Мария Шишкова е един от изявените бизнес лидери в България в сферата на управленското развитие и консултантски услуги в работата с хора и екипи, подбор на висококвалифицирани мениджъри и системи за мотивиране, възнаграждение и задържане на ключовите служители в организацията.

 

Притежава над 20-годишен управленски опит и е работила с над 250 водещи чуждестранни и български компании в страната. Тя е управляващ съдружник за България на AIMS Human Capital и Dale Carnegie Training. Тя е специализирала в САЩ и Великобритания, завършила е Приложна икономика към Университета на Делауеър, английска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Сертифициран консултант е за редица поведенчески, психометрични и коучинг инструменти. Тя е често канен гост-лектор, презентатор и обучаващ и е водила или участвала в проекти в различни държави в Европа.

 

Г-жа Шишкова е Председател на Форума на бизнес лидерите в България и Българската асоциация на управленските консултантски организации за периода 2007-2013 г. Член е на Борда на директорите на Американската търговска камара от 1999 до 2005 г. Носител е на наградите Жена на годината на сп. „Грация” за 2012 г., Инвеститор в образованието на Българския форум на бизнес лидерите за 2003 г., Най-добре стартирала компания на Dale Carnegie & Associates.

   

Милена Стойчева

 

 

Милена Стойчева
Джуниър Ачийвмънт България
Изпълнителен директор

 

Милена Стойчева е опитен експерт в областта на икономиката, бизнеса, предприемачеството, образованието и развитието на човешкия капитал за младежки компании и изследователски организации. Тя е доказан професионалист в областта на сътрудничеството между бизнеса и образованието, финансирането и развитието на неправителствения сектор.

   

Александър Грънчаров

 

 

Александър Грънчаров, Главен маркетинг директор и Заместник-председател на Управителния съвет във ВИВАКОМ

 

Професионалния си опит е натрупал като Главен изпълнителен директор на „Карлсберг,България“, където отговаря пряко за търговската политика, логистиката, правните въпроси, човешките ресурси и връзките с обществеността. 

 

В периода 1993 – 2003 г. той е Country Manager на „Coca-Cola, България“ и отговаря за изпълнението на глобалната потребителска стратегия на компанията, връзките с обществеността, човешките ресурси, защитата на бранда и правните въпроси.

Преди това е заемал позицията заместник-маркетинг мениджър в националния авиопревозвач „Балкан“. 

 

Александър Грънчаров има магистърска степен по Международни отношения и дипломация от Университета за национално и световно стопанство в София, България, както и специализация в Университета на „Coca Cola“ в Atlanta и в Los Angeles, САЩ. 

   

Атанас Райков

 

 

Атанас Райков, Мениджър Мобилни продукти и услуги с добавена стойност.

Част е от екипа на VIVACOM от самото начало на мобилния бизнес на компанията през 2005.

 

В момента е на позицията мениджър “Мобилни продукти и услуги с добавена стойност”. Отговорностите му включват развиване на предплатените услуги с фокус върху мобилния интернет и решенията с добавена стойност, насочени към потребителите на смартфони и таблети. 

 

Атанас Райков има бакалавърска степен по Бизнес администрация и магистърска по Телекомуникационен мениджмънт. 

   

Доц. д-р Григорий Вазов, президент и ректор на ВУЗФ

 

 

Доц. д-р Григорий Вазов е президент и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) – първото специализирано висше училище в България в областта на финансите, застраховането, бизнеса, мениджмънта и маркетинга.

 

Доц. д-р Вазов започва академичната си кариера през 1976 г. като асистент в катедра „Финанси и кредит“ на СА „Д. Ценов“ – Свищов.

 

Два мандата е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

 

В периода 1991-1994 г. заема постовете съветник на министъра и зам.-министьр в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

 

Научните му интереси са в сферата на макроикономика, теория на финансите, корпоративни финанси, теория на управлението, където има над 100 научни труда, в т.ч. самостоятелна монография, три учебника, поредица от студии, статии, научни доклади, рецензии, разработки с научно-приложен характер.

   

Детелина Смилкова

 

 

Детелина Смилкова е вицепрезидент на ВУЗФ – Висшето бизнес училище.

 

Била е съветник на министъра на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на “Капман Енерджи Грийн Фонд”.

 

Специалист по управление на проекти и иновации в организацията.

 

Председател на Бизнес Лейди Клуб България, а през 2012 е наградена от списание Business Lady за принос в развитие на образованието в България.

   
Д-р Мегаклис Петмезас 
 
Dr.Megaklis-Petmezas

 

Д-р Петмезас е заместник- ректор на Международния факултет на университета Шефилд. Той отговаря за департаментите по бизнес администрация, икономика, за образователния център и отдел за маркетинг и комуникации.

 

Д-р Петмезас има над 20 годишен опит в образователния мениджмънт и преподаването. Той е автор на книгата „Международни Икономически Организации“, на редица статии и изнася ежегодни доклади на различни международни конференции. Има дългогодишен опит като финансов консултант по оперативни програми, финансирани от Европейски фондове.

 

Д-р Петмезас е член на Сената на Университета Шефилд и е член на редица национални и международни професионални асоциации.

   
Пол Хелибрьонер

 

 

 

Старши вице-президент „Човешки ресурси“ за Европа, Близкия Изток и Тихоокеанския район Axway (www.axway.com )

 

Пол Хелибрьонер е директор човешки ресурси с повече от 20 години опит в някои от водещите софтуерни компании в Европа. В момента е старши вице-президент Човешки Ресурси за Европа, Близкия Изток и Тихоокеанския район на Axway (NYSE Euronext: AXW.PA) – пазарен лидер в управлението на потоци от данни, глобална компания за софтуер и услуги с повече от 11 000 клиенти от правителствения и частния сектор в 100 държави.

В България Axway е работодател на повече от 200 висококвалифицирани IT специалисти. Предишният опит на Пол Хелибрьонер включва преструктурирането на компанията с над 120 годишна история Petit Bateau. Бил е директор човешки ресурси и в Thompson и Technicolor. Има бизнес магистратура и магистърска степен по икономика от Университа в Париж Panthéon-Sorbonne.

   
Асен Ангелов 

 

Asen-Angelov

 

Асен Ангелов, Изпълнителен директор на Агенцията по заетостта

 

През 2001 г. получава диплома за бакалавър по финанси в Университета за национално и световно стопанство. Две години по-късно завършва магистратура по „Международни икономически отношения“ в същия университет. Следват специализация по „Финансов мениджмънт“ и анализ в Делауеърския университет, САЩ, както и Хебраистика (Дипломатични отношения с Израел и Близкия Изток) в Нов Български университет – София.

Става доктор по икономика в Стопанската академия “Д. А. Ценов” – Свищов през 2012 г., като успешно защитава дисертационен труд на тема: “Финансово-икономическа оценка на преките инвестиции от Европейските структурни фондове на пазара на труда в България”.

Преминал е през редица сертификационни и квалификационни курсове в национални, европейски и международни институции като Обучителния център на ЕС в Брюксел, Европейската служба за борба с измамите – OLAF, Международното бюро по труда, Програмата на ООН за развитие и др.

От април 2005 г. до декември 2005 г. е началник сектор “Предприсъединителни фондове” в Агенцията по заетостта.

От декември 2005 г. до декември 2007 г. е начело на отдела “Програми и проекти” в дирекцията “Европейски фондове и международни проекти” в Агенцията по заетостта.

От юли 2008 г. до март 2009 г. е главен и административен секретар в Държавен фонд “Земеделие”, като след този период развива частен бизнес.

През декември 2013 г. е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

   
Светлин Наков 

 

Svetlin-Nakov

 

Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с технологии и програмиране, създател на алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която обхваща обучението по програмиране и софтуерни технологии: от ученици 2 клас до студенти и работещи.

 

В момента развива мащабен образователен проект – Софтуерен университет (http://softuni.bg), който дава качествено образование, професия и работа на хиляди млади хора в софтуерната индустрия.

 

Наков е революционер по душа, преборвал се е многократно с ограниченията на образователната система, и е намерил свой път към иновациите в образованието. Той е автор на 7 книги за програмиране и технологии, софтуерен инженер-практик, преподавател, консултант и предприемач с близо 20 години опит, доктор по компютърни науки, носител на наградата “Джон Атанасов” на Президента за развитие на информационните технологии и информационното общество.

   
Проф. Марин Христов 

 

 

Проф. Др. Марин Христов е Ректор на Техническия Университет от 2011 година насам.

 

В периода 2000 – 2005 г. той е Заместник – Ректор на Техническия Университет, отговорен за образователните дейности.

От 1994 г. е Декан на Факултета по електроника и компютърен дизайн.

Старши член на IEEE, член на Съюза на българските изследователи и учени, преподавател по покана на ENSEA, Франция и Oxford Brookes University, Великобритания, в периода 1994 – 2006 г.

Проф. Др. Марин Христов има широк опит в сферата на Електрониката и Микроелектрониката, Физика, Технология на полупроводници и интегрални схеми, моделиране на устройство за симулация на интегрални схеми.

Има над 400 публикации в България и чужбина, координатор и участник в над 60 национални и международни проекти.

   
Румен Радев 

 

 

Румен Радев е заместник-председател на управителния съвет на асоциация на индустриалния капитал в България и Икономически директор на “ХОЛДИНГ ЗАГОРА” ООД.

 

Има магистърска степен по специалността „Банки и банков мениджмънт” в УНСС – София, магистърска степен по физика от СУ „Св. Климент Охридски”.

 

От 2003 г. е директор „Стратегии и планиране“ на Холдинг Загора – с дъщерни дружества в направления машиностроене, металолеене, металоковане, текстил, енергетика, строителство, хотелиерство, услуги. Към момента е икономически директор на Холдинга.

 

Понастоящем активно участва в управлението и на други значими корпоративни структури, в т.ч. председател на съвета на директорите на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, член на съвета на директорите на „КХС-Загора“ АД, член на съвета на директорите на „Билборд“ АД.  

 

Обществените ангажименти на г-н Радев включват следните позиции – зам.-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България, член на Съвета на настоятелите на Българска академия на науките, член на Националната комисия за корпоративно управление, член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Конкурентноспособност”, член на Националния съвет по иновации.

 

Автор е на методологични разработки, позиции, експертни становища, публикации в специализирани издания. Лектор е в редица международни и национални форуми в областта на финансите и корпоративното управление. Активно се занимава с височинен алпинизъм.

   
Любомир Дацов 

 

 

Любомир Дацов е бивш заместник-министър на финансите в две последователни правителства.

 

Работил е за Министерството на финансите от 1992 до 2009 г.

 

Започва кариерата си като специалист в отдел “Бюджетна политика”, директно от студентската скамейка по покана на свой преподавател.

 

Отговарял е за бюджета, координацията на еврофондовете и икономическата политика. 

 

Името му се свързва с реформата на публичния сектор и въвеждането на бюджетните рамки в България и бюджетиране ориентирано към резултати (програмно бюджетиране). Координирал е: 
– Реформата на българския бюджетен сектор, подобрение на системата на планиране и подготовка на бюджета (2001 – 2002) 
– Създаване на училище по публични финанси в България (2004 – 2005) 
– Стандартизация на бюджетните предложения и оценка на публичните разходи (2005) 
– Координатор на дейностите по изпълнение на програмите PAL и DPL, Световна банка в секторите образование, здравеопазване и социално подпомагане 
– Ръководител на българския екип за изготвяне на докладите за оценка на секторите Образование, Здравеопазване и Пазар на труда, и докладите за оценка на публичните разходи в сектори земеделие, съдебна власт 


От 2011 година досега е общински съветник в София. Член на постоянната Комисия по финанси и бюджет и на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.

   
Здравко Здравков

 

 

 

Здравко Здравков е студент 4 курс в Стопански факултет на Софийски университет.

 

В момента е и Председател на AIESEC в Софийски университет, където спомага за това студентите да развиват лидерския си потенциал и да натрупат практически опит чрез програмите за международен обмен или чрез работата по проекти, включително и такива с образователна насоченост.

В организацията е от 3 години и е преминал през организирането и участието в множество инициативи, целящи развитието на младите хора от България.

   
Борислав Борисов

 

 

 

Борислав Борисов, Старши директор „Развитие и разработка на софтуер” , VМware България

 

От три години Борислав е Старши директор „Развитие и разработка на софтуер” във VМware България, а от 6 години – част от Leadership Team на компанията и заедно с другите членове отговаря за стратегическото развитие на софийския R&D център като най-големия за ЕМЕА. Борислав се присъединява към VMware след придобиването на българо-швейцарската компания Sciant, където работи като софтуерен специалист. Има над 16 години мениджърски и технологичен опит в IТ индустрията.

 

Борислав има магистърска степен по „Компютърни науки” от Югозападния университет “Неофит Рилски”, преминава редица професионални тренинги и обучения; записва участия в конференции на Световната банка, БАСКОМ и вътрешните събития на компанията.

   
Кирил Вълчев

 

 

 

Водещ на обзорното предаване “Седмицата” на Дарик радио – единственото частно национално радио в България.

Адвокат в областта на медийното и търговското право.

Завършил Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” и Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ”.